לאחר תהליך שנוהל במשך כשנה, ושבו היו מעורבים 17 גופים בינלאומיים וישראליים, סיכם בסוף השבוע החולף בנק לאומי, עם קבוצת עזריאלי, על מכירתה של חברת כרטיסי אשראי לאומי קארד לידי קרן ההשקעות הפרטיות (פרייבט אקוויטי) האמריקאית ורבורג פינקוס. לאומי קארד, המוחזקת ב–80% בידי לאומי וב–20% בידי עזריאלי, נמכרת לוורבורג פינקוס תמורת סכום בסיסי גבוה של 2.5 מיליארד שקל — 30% יותר מהונה העצמי של לאומי קארד, שהסתכם בסוף מארס 2018 ב–1.9 מיליארד שקל.
אם יתקיימו תנאים מסוימים בהסכם התפעול של כרטיסים בנקאיים של לאומי בידי לאומי קארד, ואם התוצאות של לאומי קארד ישתפרו — יקבל לאומי סכום נוסף של עד 273 מיליון שקל. כך, התמורה הכוללת שתשלם ורבורג פינקוס עשויה להגיע עד 2.8 מיליארד שקל. זאת הפעם הראשונה בענף הבנקאות הישראלי שחברת כרטיסי אשראי נפרדת מהבנק.
המכירה של לאומי קארד נכפתה על לאומי בעקבות חוק שטרום שעבר בכנסת בסוף ינואר 2017, ושלפיו הוחלט כי שני הבנקים הגדולים במערכת, הפועלים ולאומי, מחויבים להיפרד עד תחילת 2021 ממלוא אחזקותיהם בחברות כרטיסי אשראי ישראכרט ולאומי קארד. הדירקטוריונים של לאומי ועזריאלי אישרו בסוף השבוע החולף את העסקה עם ורבורג פינקוס. המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, עודכנה על העסקה, ונתנה לה את ברכת הדרך שלה. לפיכך, לא צפויים קשיים לגבי קבלת היתר שליטה, והעסקה צפויה להיסגר לקראת הרבעון הראשון של 2019.
מתחילת התהליך החליט לאומי, שהוא בנק ללא גרעין שליטה, כי על אף שבאמצעות ההנפקה של לאומי קארד בבורסה הדבר היה מחליש את החברה שתתחרה בבנק, עדיף יהיה למצוא רוכש פיננסי או אסטרטגי שירכוש את השליטה בחברה וכן לשתף פעולה עמו בעתיד. זאת מתוך הבנה שלאומי יישאר לקוח מרכזי של לאומי קארד בתפעול והנפקה של כרטיסים, והצדדים אף מתכננים לשתף פעולה בעתיד במיזמים שונים. לאור זאת, בלאומי היו סבורים כי עדיף שלאומי קארד תעבור כיום לידיים חזקות, ותונפק בבורסה רק בעוד כמה שנים, כשהיא תתייצב ותהיה עם מודל עסקי מגובש.
מדובר באסטרטגיה שונה מזו שנקט בה בנק הפועלים, ששידר מסר לשוק ההון ולקונים פוטנציאליים כי הוא מעדיף להיפרד מישראכרט — שהיא החברה הגדולה בענף עם עצמי מוערך של 3.2 מיליארד שקל — באמצעות הנפקתה בבורסה דרך הצעת מכר, בשילוב חלוקה של נתח ממניותיה בבורסה כדיווידנד בעין לבעלי המניות של הפועלים.
עתה, כשלאומי הציב בנצ'מרק גבוה למדי של מכירת לאומי קארד לפי מכפיל הון 1.3, הפועלים נמצא לפני אתגר לא פשוט. כלל לא בטוח שקרנות הענק האמריקאיות אדוונט וביין קפיטל וקרן סקיי הישראלית, שחברו יחדיו, תוך שהן מבצעות בימים אלה בדיקות נאותות של ישראכרט — יסכימו לשלם עבורה מחיר כה גבוה כפי ששולם עבור לאומי קארד. גם אם הפועלים יבחר בחלופה של הנפקה בבורסה, ספק אם יקבל מחיר גבוה בהרבה, אם בכלל, מהונה העצמי של ישראכרט. שכן המשקיעים המוסדיים לא יסכימו לשלם מחיר שמשקף פרמיית שליטה מבלי להחזיק בשליטה. כל זאת כאשר לישראכרט אין עדיין הסכם תפעול והנפקה של כרטיסים בנקאיים עם הפועלים, והיא גם תצטרך לבצע השקעה גדולה במערכות ליבה מחשוביות, שעשויות להסתכם על פני שנים במיליארד שקל לפחות.
לקריאת המאמר המלא –