סך המזומנים שבידי חברות ת"א 100 בירידה – מדוע זה עשוי ללחוץ את מחירי המניות?

demo-attachment-69-circle

חברות במדד ת"א 100 מחזיקות נכון לסוף הרבעון השני של 2015 מזומן בהיקף ניכר, בסכום כולל של כ-300 מיליארד שקל, כך על פי בדיקה שנערכה במחלקת המחקר של חברת "שווי הוגן" המתמחה בייעוץ כלכלי, ניהול סיכונים פיננסיים והערכות שווי. בהשוואה לרבעון הראשון של 2015, בו החזיקו החברות בסכום שיא של כ-340 מיליארד שקל, מדובר בירידה של כ-11%. עם זאת, היקפי המזומנים עדיין גבוהים בכ-14% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2014.

שתי החברות המרכזיות שהביאו לנסיגה משיא המזומנים היו ענקיות התרופות פריגו וטבע, שבמהלך הרבעון השני הקטינו את היקף המזומן בכ-11 ובכ-9 מיליארד שקל בהתאמה. טבע השלימה ברבעון השני את רכישת אוספקס האמריקאית, המפתחת טיפול למחלת הנטינגטון להפרעות תנועה, תמורת 3.8 מיליארד דולר; ובמקביל רכשה 22.6 מיליון מניות של המתחרה מיילן תמורת 1.6 מיליארד דולר. במקביל, פריגו רכשה את אומגה פארמה תמורת כ- 3.8 מיליארד יורו.

 

הזינוק המשמעותי בהיקפי המזומנים ברבעון השני נרשם בבנק הפועלים, עם עלייה של כ-31 מיליארד שקל לעומת התקופה המקבילה אשתקד. ביחס לרבעון הראשון חלה ירידה של כ-8 מיליארד שקל בסך המזומן. במקום השני נמצא בנק דיסקונט עם עלייה של 6.4 מיליארד שקל. במקום השלישי – מגדל ביטוח , עם עלייה של כ-2.8 מיליארד שקל, ובמקום הרביעי והחמישי – הבינלאומי והפניקס, עם עלייה של 2 ו-1.4 מיליארד שקל בהתאמה.

הגידול בהיקפי המזומן במערכת הבנקאית מיוחסת, בעיקר, להשפעות יישום כללי "באזל 3" והוראות בנק ישראל, שנועדו לשפר את פרופיל הנזילות של הבנקים, בין היתר כחלק מלקחי המשבר הפיננסי של 2008. הגידול בהיקפי המזומן של סקטור הביטוח מיוחס להפרשות של כ-2.7 מיליארד שקל, שביצעו החברות לשם הגדלת עתודות הביטוח העומדות כנגד ההתחייבויות למבוטחים. בנוסף, בהתאם למתווה שפירסמה הממונה על הביטוח, דורית סלינגר, יישום תקינה חשבונאית חדשה (Solvency 2), חייבה אותן להגדיל משמעותית את עתודות ההון.

 

פחות עסקות M&A – לחץ על מחירי המניות

מנכ"ל שווי הוגן, רו"ח אלי אל על, הסביר כי הגידול בהיקפי המזומנים שבידי החברות ביחס לתקופה המקבילה ב-2015 משקף הכנות של חלקן לביצוע עסקות של מיזוגים ורכישות (M&A), במטרה להגדיל את רווחיותן, וזאת שעה שההכנסות נלחצות מטה, בין היתר על רקע סביבת האינפלציה הנמוכה, ואף החשש מפני דפלציה. "כדי להמשיך ולהציג שיפור ברמת הרווחיות, חברות רבות מבצעות עסקות M&A, שיביאו לשיפור ברמה התפעולית, תוך ניצול יתרונות לגודל, וזוהי אחת הסיבות להרי המזומן, ואף אחד הגורמים לרמת המחירים הגבוהה של המניות. ככל שתימשך מגמת הירידה בהיקף המזומן שבידי החברות, כך תקטן הסבירות לביצוע עסקות M&A נוספות, ובהתאמה הלחץ על מחירי המניות יגדל", אמר אל על.

במחלקת המחקר של שווי הוגן ציינו כי סביבת הריבית הנמוכה עדיין תומכת במחירי המניות, ומנגד החשש מפני העלאת הריבית שעל פי הודעות הפד צפויה להתרחש עד סוף השנה, לוחצת את מחירי המניות מטה. "כך למשל, אחד הגורמים המרכזיים לפיצוץ בועת המניות בסין, היה חששות המשקיעים מפני השפעת העלאת הריבית על הבורסה בשנחאי", אמרו במחלקת המחקר.

"עד כה, החברות אגרו מזומנים, בין היתר, לצורך ביצוע עסקות M&A, אשר שפכו עוד שמן למדורה ותרמו לראלי בשוקי המניות בכלל ובישראל בפרט. עסקות ה-M&A סביב טבע ופריגו למשל, הקפיצו את מחירי מניותיהן. ירידה בסך המזומנים, כפי שנצפתה ברבעון השני, מצביעה על כך שהחברות החלו לממש את מהלכי ה-M&A, כלומר, יש בידיהן פחות מזומן ולכן פחות יכולת להוציא לפועל עסקאות M&A, מכאן, מבחינה זו קטנה יכולתן לתמוך בהמשך הראלי", הדגישו בשווי הוגן.

לפי בדיקת חברת הייעוץ הכלכלי, הירידה המשמעותית בהיקפי המזומנים במהלך הרבעון השני של 2015 נרשמה בקבוצת דלק, עם ירידה של כ-5.1 מיליארד שקל. במקום השני בנק לאומי עם ירידה של 3.7 מיליארד שקל, במקום השלישי – החברה לישראל, עם קיטון של כ-2.8 מיליארד שקל, ובמקום הרביעי והחמישי – מזרחי-טפחות ופז נפט, עם ירידה של 1.9 ו-1.8 מיליארד שקל בהתאמה.

לקריאת המאמר המלא –

Shopping Basket

הרשמה לאתר

התחברות לאתר

עדיין לא נרשמת?