קרן המטבע הבינלאומית (IMF ) המליצה היום (ב) למחוקקים לשמור על ערנות לקראת המיתון הבא. הקרן בחרה לפרסם את האזהרה למרות הערכתה כי הצמיחה הגלובלית תצמח בשנתיים הקרובות בקצב המהיר ביותר מזה שבע שנים לאור רפורמת המס בארה"ב שתעודד את ההשקעות של החברות.
הקרן עידכנה כלפי מעלה את התחזית שלה לצמיחה העולמית ל-3.9% ב-2018 וב-2019, עלייה של 0.2% לעומת תחזית קודמת מאוקטובר.
זאת "ההזדמנות המושלמת בעבור מנהיגי העולם לתקן את הגג הדולף שלהם", אמרה היום כריסטין לגארד, העומדת בראש הקרן, בכנס דאבוס. "הצמיחה צריכה להיות כוללת יותר לדעתנו".
העדכון מעלה של הצמיחה העולמית נבע ברובו מרפורמת המס של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שעברה בדצמבר. הקיצוץ במס החברות יעניק לכלכלה הגדולה בעולם זריקת מרץ, ויעלה את הצמיחה שלה ל-2.7% ב-2018, עלייה של 0.4% לעומת התחזית באוקטובר.
עם זאת, הגירעון בחשבון השוטף של ארה"ב יגדל עוד יותר על רקע ביקוש חזק שמניע את היבוא. הקרן צופה גם כי רפורמת המס תפגע בצמיחה הכלכלית של ארה"ב אחרי 2022, בשל הניסיונות של הממשל לצמצם את הגירעון התקציבי.
הקרן הזהירה גם כי התיקון בשווקים הפיננסיים עשוי להרוס את המסיבה – תרחיש אפשרי לאור "הערכות שווי מופרזות". אינפלציה גבוהה עלולה לגרור העלאות ריבית מצד הבנק הפדרלי מהר מהמצופה, מה שעשוי לגרום להתכווצות כלכלית ברחבי העולם ולמדינות רבות עם עתודות אג"ח גדולות.
המגמה החיובית אינה צפויה ליהפך ל"נורמלי החדש", אמר הכלכלן הבכיר של הקרן, מוריס אוסטפלד, לעיתונאים בדאבוס.
יש כמה סיבות לפקפק בהמשך ההתאוששות, ובהם מיצוי הצמיחה בכלכלות המפותחות הגדולות והאפשרות שההרחבות הכלכלית בשתי הכלכלות הגדולות בעולם – ארה"ב וסין – תאט, אמר אוסטפלד. "המיתון הבא עשוי להגיע מהר מהמצופה, והתחמושת להילחם בו מוגבלת מאשר היתה לפני עשור", הוא הוסיף.
לקריאת המאמר המלא –