ניסיונות הממשלה להורדת מחירי הדיור עבור אזרחי ישראל הינו צעד נדרש ומבורך אולם צעדי הממשלה האחרונים עלולים להביא לקטסטרופה בשוק ההון" כך הזהיר רו"ח אלי אל-על מנכ"ל חברת שווי הוגן המתמחה בייעוץ כלכלי, ניהול סיכונים פיננסיים והערכות שווי מקצועיות ובלתי תלויות. "יש לנצל את עודפי הנזילות במשק ולעודד את המשקיעים ליזום פרויקטים אשר יובילו להגדלת היצע הדירות, אולם האוצר מתנהג כבעל עניין השומר על החגיגה של תקבולי השיא ממיסים ויוזם מהלכים אשר ישמרו על חלקו בבועת הנדל"ן. מדובר בצעדים פופוליסטיים של האוצר אשר לכאורה מיועדים לזוגות הצעירים במקום צעדים פיסקליים ארוכי טווח, אשר הינם יעילים הרבה יותר, אולם עלולים להקטין את חלקו של האוצר בחגיגה" אמר אל-על.
בניסיון לצנן את הביקוש הגואה לדירות, מליאת הכנסת אישרה אתמול בקריאה שנייה ושלישית את העלאת מס הרכישה בקניית דירה להשקעה. משרד האוצר אף הגדיל והפתיע בישיבת ועדת הכספים בנושא העלאת מס הרכישה כאשר דרש להקדים את מועד כניסת השינוי לתוקף כבר לחצות הלילה, במקום המועד המקורי אשר תוכנן לראשון ביולי.
אירוע מהותי נוסף שהתרחש אתמול, הינו הצהרתה של נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג במסיבת העיתונאים שנערכה לכבוד הודעת הריבית לחודש יולי, אשר הבהירה בדבריה שבנק ישראל לא מתכנן להוריד את הריבית הנוכחית המסמנת לשיטתה את הקו התחתון שממנו אפשר רק לעלות. במקביל, על פי הערכות חטיבת המחקר של בנק ישראל הריבית תעלה בהדרגה עד וצפויה להגיע לשיעור של 1.25% עד סוף שנת 2016.
"סביבת הריבית הנמוכה דחפה את הציבור לשוק ההון בחיפוש אחר תשואה מה שהקפיץ לאורך השנים האחרונות את מחירי המניות והאג"ח. הציבור חוזה במדדי המניות שוברים שיאים לאורך השנים האחרונות וההיסטוריה מלמדת שהציבור נכנס לשוק ההון במחירי שיא, מעט לפני שהשוק מתהפך" אמר אל על.
"בימים אלו, רמת המכפילים בשוקי ההון גבוהה עד כדי בועתית, כך למשל, מכפיל הרווח הממוצע במדד ת"א 100 עומד כיום על כ- 31. כלומר בהנחה שרווחיות החברות תישמר ברמתה הנוכחית ויחולק כלל הרווחים, מי שרוכש כיום את המדד צפוי להחזיר את השקעתו בתשלומי דיבידנד תוך כ- 31 שנים. אם לתרגם זאת למונחי ריבית או תשואה שנתית מדובר בתשואה של כ- 2.4% לשנה, אולם הסיכון הוא עצום" הזהיר אל-על.
"עם שינוי המגמה בסביבת הריבית יעלו שיעורי ההיוון של החברות ועלויות המימון שלהן, אלטרנטיבות ההשקעה הסולידיות יהפכו אטרקטיביות יותר, הכסף יתחיל לזרום החוצה משוק ההון ומחירי המניות והאג"ח יתחילו לאבד גובה. במקביל, תחושת העושר המדומה של הציבור תרכין את ראשה וההוצאה הפרטית תקטן, יחד עם רווחי החברות. בנוסף לכל הצרות הללו, יגדלו גם ההחזרים החודשיים של תשלומי המשכנתא ושל כלל ההלוואות במשק באופן שיגדיל את סיכוני חדלות הפירעון" אמר אל-על.
"בשורה התחתונה, קיימת בישראל מצוקת דיור, כאשר מנגד קיימת כמות עצומה של כסף מוסדי ופרטי המחפש השקעה. במקום לדחוף את המשקיעים משוק הנדל"ן לשוק ההון, אל פי תהום, יש צורך לנקוט בצעדים פיסקליים ולדחוף את המוסדיים לבניית דירות ולעבר פרויקטים ארוכי טווח של שדרוג התשתיות עם דגש על הגדלת ההיצע. מחירי הדירות ירדו, מחירי השכירות ירדו והציבור ייהנה מתשואה סולידית על השקעתו" סיכם אל-על.
לקריאת המאמר המלא –