פטנטים
פטנט מעניק לממציא זכות בלעדית על התוצרים הכלכליים של החדשנות שלו לתקופה מוגדרת, בדרך כלל עד 20 שנה. פטנטים יכולים להיות בעלי שווי רב לתאגידים מכיוון שהם יכולים לספק יתרון תחרותי ייחודי ומונופול על הטכנולוגיה או התהליך שהם משפיעים עליו.
למשל, חברות תרופות משקיעות מיליארדים במחקר ופיתוח (מו"פ) כדי לפתח תרופות חדשות. לאחר פיתוחן, התרופות מוגנות בפטנט, ומונעות מהמתחרים לייצר ולמכור תרופות זהות. זה מאפשר לחברה להחזיר את ההשקעה שלה עם פוטנציאל להרוויח רווחים משמעותיים מעבר לכך. לדוגמה, הפטנט של פייזר על ליפיטור (תרופה להורדת כולסטרול) הניב וצפוי להמשיך להניב הכנסות מצטברות של עשרות מיליארדי דולרים.
פטנטים הם נכסים בלתי מוחשיים חשובים המעניקים לחברה זכות בלעדית לייצר, להשתמש ולמכור המצאה לתקופה מוגדרת. פטנט הוא הגנה חוקית לבעל הפטנט, מפני תחרות שתופנה כלפי הנכס המוגן בפטנט, לאזור גיאוגרפי מוגבל, ותקופת זמן מוגבלת. בתעשיית הטכנולוגיה, למשל, פטנט (ולא פחות חשוב מזה- היכולת המעשית להגן על הפטנט) הם נכס חיוני לשווי החברה. הפטנטים המקוריים של גוגל, המהווים את הבסיס לטכנולוגיית החיפוש של החברה, הם דוגמה מצוינת. פטנטים אלו סייעו לבסס את הדומיננטיות של גוגל בשוק מנועי החיפוש, ובכך להגדיל משמעותית את השווי התאגידי שלה.
גם בתחום פיתוח תרופות חדשות, פטנטים מהווים אמצעי מרכזי בחדשנות ויכולתם של השחקנים השונים לפעול בשווקים תחרותיים ועתירי השקעות. פיתוח תרופה חדשה הוא תהליך יקר מאד וגוזל זמן, שלעתים קרובות לוקח יותר מעשור ועולה מיליארדי דולרים. עם זאת, ברגע שתרופה מוגנת בפטנט, החברה יכולה למכור אותה באופן בלעדי למשך תקופת הגנת הפטנט, מה שמאפשר להם לקבוע מחירים גבוהים יותר ובכך להחזיר את השקעתם.
פטנטים בחברות עם פורטפוליו קניין רוחני חזק, מסייעים לעתים קרובות בהערכות שווי שוק גבוהות. לאפל, למשל, יש אלפי פטנטים הקשורים למוצריה, החל מהעיצוב של האיפון ועד לתוכנה הקניינית שלה. פטנטים אלה מגנים על ההצעות הייחודיות של אפל, ומאפשרים לה לשמור על יתרון תחרותי ולהשיג שולי רווח גבוהים, מה שמוביל להערכת שווי תאגידית גבוהה.
דוגמה נוספת היא מיקרוסופט, אשר הינה בעלת פורטפוליו נרחב של פטנטים וזכויות יוצרים על תוכנה, כולל אלה של מערכת ההפעלה Windows ו-Office Suite, היו חלק בלתי נפרד מהרווחיות המתמשכת של החברה ומהדומיננטיות שלה בשוק, ובכך תרמו משמעותית להערכת השווי הגבוהה שלה.
חברת האם של גוגל, אלפבית, היא דוגמה נוספת. נכון לסוף 2023, אלפבית החזיקה ביותר מ-23,000 פטנטים. פטנטים אלה, החל מאלגוריתמי חיפוש ועד טכנולוגיית מכוניות אוטונומיות, מילאו תפקיד משמעותי בשווי השוק המשמעותי של אלפבית (מעל 1.5 טריליון דולר נכון ליולי 2023). פטנטים אלה מגנים על חידושי החברה, שומרים על יתרונה התחרותי ותורמים משמעותית לערכה הכולל.
במונחים של הערכת שווי תאגידי, תיק פטנטים חזק יכול להוסיף שווי משמעותי. לדוגמה, בשנת 2011 רכשה גוגל את מוטורולה מוביליטי תמורת 12.5 מיליארד דולר, בעיקר הודות לפורטפוליו הפטנטים הנרחב של מוטורולה הכולל כ-24,500 פטנטים ובקשות לפטנטים. הכוונה העיקרית של גוגל הייתה לשפר את כוחו של תיק הפטנטים שלה כדי להגן על אנדרואיד מפני התדיינות משפטית.