שיטות הערכת שווי לנכסים בלתי מוחשיים – גישת העלות


demo-attachment-69-circle
מאת ד"ר אלי אלעל, ASA

גישת העלות מאפשרת למדוד את השווי של נכס בלתי מוחשי כמענה לשאלה כמה יעלה ליצור אותו מחדש או להחליף אותו. שווי זה כולל עלויות כמו מחקר ופיתוח, רישום ושכר טרחה משפטי, ואת עלות ההשקעה בהון אנושי, הפועל בקשר ליצירת הנכס. לדוגמה, אם חברת תרופות פיתחה תרופה חדשה, גישת העלות תכלול את הוצאות המחקר והפיתוח, עלות הניסויים הקליניים והעלות הכרוכה בתהליך קבלת אישור ה- FDA.

לדוגמה, נניח שלחברה יצרנית יש תהליך ייצור חדשני. כדי להעריך זאת, החברה יכולה לחשב את עלויות המחקר והפיתוח, יישום התהליך בקו הייצור וההכשרה הניתנת לעובדים כדי שיוכלו להשתמש כהלכה בתהליך. אם עלויות אלה מסתכמות לדוגמא ב 50 מיליון דולר, זה יכול לשמש אומדן בסיסי לשווי תהליך הייצור הקנייני.

דוגמא: נניח שחברת ביוטכנולוגיה היפותטית,INC  Bio Innovations, מפתחת מזה מספר שנים טכנולוגיה פורצת דרך המאפשרת שיטה יעילה יותר ומצילת חיים לאבחון של מחלה מסכנת חיים. כדי לקבוע את השווי של טכנולוגיה זו באמצעות גישת העלות, Bio Innovations צריכה לאמוד את כל העלויות הכרוכות בפיתוח והבאת הטכנולוגיה למצבה הנוכחי.

עלויות מחקר ופיתוח: במשך חמש שנים, Bio Innovations השקיעה 500 מיליון דולר במחקר ופיתוח ישיר. זה כולל משכורות למדענים, ציוד מעבדה ואספקה, ועלויות עבור בדיקות וניתוח ממצאים ראשוניים.

עלויות פטנטים: Bio Innovations הוציאה 100 מיליון דולר על שורה ארוכה של בקשות פטנט, כולל הוצאות משפטיות ועלויות הקשורות להגשת ואבטחת פטנטים במספר מדינות.

עלויות אישור רגולטוריות: קבלת אישור למכשיר רפואי חדש מרגולטורים בתחום הבריאות כמו ה-FDA בארה"ב היא תהליך יקר מאד וגוזל זמן. Bio Innovations הוציאה עוד 100 מיליון דולר על ניסויים קליניים וצעדים נחוצים אחרים כדי לקבל אישור.

עלויות הדרכה: החברה גם השקיעה 25 מיליון דולר בהכשרת אנשי מקצוע רפואיים ואנשי מכירות לשימוש ולשיווק הטכנולוגיה החדשה.

לכן, העלות הכוללת של פיתוח הטכנולוגיה והבאתה למצבה התפעולי הנוכחי היא סכום העלויות הבאות:

$500,000,000 (מו"פ) + $100,000,000 (פטנט) + $100,000,000 (רגולטורי) + $25,000,000 (הכשרה) = $725,000,000.

לכן, באמצעות גישת העלות, Bio Innovations מעריכה את הטכנולוגיה החדשה שלה בסביבות 725 מיליון דולר. חשוב לזכור ששיטה זו אינה לוקחת בחשבון את פוטנציאל הרווחים העתידי של הטכנולוגיה או יתרונות תחרותיים כלשהם שהיא עשויה לספק. אבל גישה זו נותנת אינדיקציה לעלות 'חסם הכניסה' למתחרה לפתח טכנולוגיה דומה.

אלי אלעל - שווי הוגן
ד"ר אלי אלעל הכותב הוא יו"ר ומנכ"ל קבוצת שווי הוגן, מוסמך כמעריך שווי בכיר (ASA) על ידי הלשכה האמריקאית למעריכי שווי.
Shopping Basket

הרשמה לאתר

התחברות לאתר

עדיין לא נרשמת?